75% от българите искат въвеждане на доброволен за бизнеса стандарт "Без ГМО"

  • 17 ноември 2017 13:32

  • 2218
  • 1
75% от българите искат въвеждане на доброволен за бизнеса стандарт "Без ГМО"
© Pixabay

Близо 75 на сто от българите подкрепят въвеждането на доброволен за бизнеса стандарт, който да гарантира, че в продуктите няма наличие на ГМО и под законовия праг за етикетиране, съобщиха от неправителстената организация "За Земята", позовавйки се на данни от национално представително проучване за нагласите на гражданите към етикетирането на ГМО, извършено за тях от Маркет линкс.

Процентът на българите, които желаят стандартът да гарантира, че и животинските продукти са произведени без употреба на ГМО във фуражите е още по-висок - 78,4 на сто, сочат данните.

Изследването идва в момент, когато обсъжданият повече от година Законопроект за храните е на път да влезе в Народното събрание на второ четене, а в него се предвижда създаването на правила за етикетиране на продукти "Без ГМО". Първоначалният вариант на законопроекта казваше, че такъв стандарт ще бъде уреден с наредба на МЗХГ. Впоследствие обаче, без ясни мотиви за това, законопроектът се измени и не включи създаването на национален стандарт за продукти "Без ГМО" /обхващащ цялата верига от фермер до потребител/, а на негово място се предвидиха добри производствени практики, които да се разработят от браншовите организации и съюзи и да се одобрят от министъра на земеделието, храните и горите. След реакция и изпратено Становище на Коалиция "България - зона, свободна от ГМО" законопроектът отново бе изменен и приет от Народното събрание на първо четене, но без да се спази основното искане на организациите - регулирането на доброволния за бизнеса стандарт "Без ГМО" да бъде с наредба, изготвена с широко обществено участие.

Публикуваното изследване показва, че нагласите на гражданите подкрепят искането на Коалицията - 82,6 на сто настояват стандартът да се разработи от всички заинтересовани страни, включително граждански организации, научни институти и др., а едва 5,8 на сто смятат, че той следва да бъде подготвен само от браншовите организации.

"Управляващите са на път да опорочат една добра идея и потребителите да могат наистина да купуват продукти без ГМО, като го гарантират с национален стандарт. Вместо това се предлага браншови организации да изработват добри производствени практики. Не става ясно кои са тези браншови организации, а сред тях има дори такива с противоположни интереси по отношение на ГМО", коментира Ивайло Попов от "За Земята". От неправителствената организация припомнят, че в Германия например доброволният стандарт е уреден със закон, в Австрия и Франция - с наредби. Само в Германия 4000 продукта носят знака "Без ГМО", което генерира продажби за над 4 млрд евро.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2218 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.03.04 | 15:43

1
Похвално, проблемът е, че ГМО-тата са ги втъкнали повсеместно, едва ли ще има продукт, чист от ГМО. Да са живи и здрави бабичките от селата. Ако те успеят да направят нещо за бизнеса, ще има чиста продукция. Иначе - НЦ!

Добави коментар

Водещи новини