Засякоха мистериозен радиосигнал от дълбокия Космос

Pixabay
share

Учени от Университета на Калифорния са засекли мистериозен радиосигнал от дълбокия Космос, съобщава онлайн изданието CNET.

Сигналът идва от отдалечена малка галактика, която се намира на 3 млрд. светлинни години от Земята. И преди учените са засичали подобни радио сигнали от дълбокия Космос. Те обаче са били еднократни.

FRB 121102 е първият, който е засечен няколко пъти, а сега дори става още по-активен. Първото засичане на FRB 121102 е през 2012 г. След това е засечен отново през 2015 г. Тази събота учените са използвали радиотелескоп в Западна Вирджиния, за да проверят дали FRB 121102 все още е активен. Оказало се, че сигналът дори е по-активен от преди.

Наблюденията са продължили 5 часа в спектъра от 4 до 8GHz и са събрали над 400 терабайта информация. Анализът на данните показва, че само за този период са засечени 15 нови пулсации. Макар да е ясен регионът, от който произлиза сигналът, остава мистерия какъв точно е неговият източник.

Вишал Гажар, който е ръководител на експеримента, коментира, че не се изключва нито един вариант. Все пак, най-малко вероятно е сигналът да се поражда от сблъсък на черни дупки. Възможно е сигналът да идва от извънземна цивилизация, но според учените най-вероятният източник е пулсар, уточнява "Дарик".

Освен това трябва да се има предвид, че макар тук на Земята да отчитаме активизиране на сигнала, той реално е произлязъл още, когато тук животът е бил едноклетъчен и чак сега стига до планетата. Каквото и да е събитието или източникът на сигнала, то е отминало преди 3 млрд. години.
 

Водещи новини

Още новини