Американски компании предлагат 2 часа в космоса

Два часа и 11 минути - такъв е срокът за пребиваване в космическото пространство, който предлагат на клиентите си водещите американски компании "Върджин галактик" и "Блу ориджин", предаде ТАСС.

Те възнамеряват през следващите няколко години да осъществят амбициозните си планове в космическия туризъм.

"Суборбиталният полет на космическия кораб "Ню шепърд" ще е с продължителност 11 минути - заяви на международния конгрес на астронавитте в Аделиада ръководителката на стратегическите програми в "Блу ориджин" Ариана Корнел.

"Една трета от повърхността на капсулата, в която ще пътуват 6 души, ще бъде заета от илюминатори. След приключването на полета капсулата ще извърши меко кацане с помощта на три парашута в северната част на Тексас. Подготовката на участниците в полета ще е много интензивна, но ще продължи само един ден. Искаме след година-две да изпратим хора в космоса. Дотогава ще извършим няколко пробни полета без хора. Не участваме в никаква надпревара - ще изпратим хора в космоса едва когато ще сме напълно готови за това, т.е. когато сме напълно удовлетворени от функционирането на всички системи. Ако за тази цел е нужно повече време, първият полет ще бъде осъществен по-късно."

Докато "Ню шепърд" стартира вертикално с помощта на едностепенна ракета за многократна употреба, корабът "Спейсшип 2" на "Върджин галактик" ще бъде доставен на пускове височина около 20 км със самолета носител "Уайт найт 2", а след това самостоятелно ще се издигне на по-голяма височина.

"Суборбиталният полет ще продължи около два часа, а подготовката на участниците за него ще отнеме три дни", поясни вицепрезидентът на "Върджин галактик" Ричард Далбело.

На борда ще има общо 6 души. При подбора на участниците няма да се търсят супергерои - в полета ще могат да участват хора на всякаква възраст, от различна националност и с различни физически възможности. Например известният британски физик Стивън Хокинг, който е парализиран, иска да лети в космоса."

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Пътувания

още

Анкета

Как се подготвяте за наближаващите празници?

Как се подготвяте за наближаващите празници?

Избрано от Интернет