Имаме "второ обоняние". Голяма част от усещането, което смятаме за вкус, се дължи на него, смятат учени, цитирани от Тelegraph.co.uk.
Уханието на прясно димящо кафе е съблазнително, но вкусът му е доста по-обикновен. За сметка на това някои сирена с особено богат и изискан вкус, "на пръв поглед" съвсем не ухаят приятно, пише списание Обекти.
"Имаме две усещания за мирис", обяснява проф. Бари Смит от Лондонския университет. "Едното е, когато вдишвате ароматите от околната среда, а другото - когато въздухът навлиза от вътрешността на устната кухина и се издишва през носа."
Въпреки че езикът има вкусови сензори, 80% от това, което наричаме вкус, достига до мозъка чрез обонятелните рецептори в носа. Тези рецептори реагират различно в зависимост от посоката, от която постъпват сигналите.
Само два аромата - шоколад и лавандула - се интерпретират по абсолютно същия начин, независимо откъде идват. Колкото до кафето, проф. Смит обяснява, че вкусът му се притъпява и по друга причина. Още когато глътката попадне в устата, слюнката "измива" 300 от 631 химически вещества, които съставят уникалния аромат на напитката.