Дъжд от метеори утре сутрин

Getty Images
share

Утре сутрин (17 ноември) ще може да се наблюдава максимумът на метеорния поток Леониди, предаде сп. "Астрономи".

Дъждът от метеори привидно идва от точка в съзвездието Лъв. Тази група звезди се появава късно вечерта и се изкачва високо на югоизток призори.

Видимостта на метеоритния дъжд тази година обаче ще бъде по-слаба от обичайното заради ярката суперлуна. Поради това ще може да съзрем едва около пет падащи звезди на час. Обичайно при идването на Леонидите виждаме падането на 15 метеора в час. Това явление е най-бързият метеорен дъжд.  Небесните тела от Леонидите падат в земната атмосфера със скорост 71 километра в секунда - доста по-висока, отколкото при другите метеорни потоци.

Метеоритите от Леонидите произхождат от опашката на кометата 55Р, известна още като Темпъл-Тътъл. Тя идва в нашата част от Слънчевата система на всеки 33 години. Когато кометата се доближава до Слънцето, нашето светило затопля ядрото й и освобождава много прахови частици. Този прах се разпръсква по цялата орбита на кометата и всеки ноември Земята се натъква на този поток. Когато праховите частици падат през горната част на атмосферата, те изгарят от триенето и създават незабравино светлинно шоу.

Водещи новини

Още новини