Захарната индустрия е платила, за да се скрие вредата от захарта

Getty Images/Guliver
share

От захарната индустрия са платили на влиятелни учени, за да манипулират резултатите от свое изследване за вредата от захарта, съобщава британския в. „Гардиън”.

В доклада, публикуван още през 60-те години се твърди, че основната причина за сърдечно-съдовите заболявания са хранителните мазнини, а не захарта.

Според документи, открити наскоро от учен в университета в Сан Франциско, Международната захарна асоциация е платила на експерти през 1967 г., за да направят преглед на медицинската литература на тема ролята на захарта при сърдечните болести. Асоциацията е извършила проучването и то е било публикувано в английски медицински журнал, който обаче тогава не е имал изискване за конфликт на интереси при съставянето на проучванията. Тримата учени от Харвард, които са извършили анализа, са получили около 50 000 долара за своята работа.

Днес е почти невъзможно да следим обхвата на това кои хранителни компании спонсорират проучвания – от производителите на най-преработените храни, напитки и добавки до производителите на млечни продукти, месо, плодове и ядки, обикновено се дава път на резултатите в полза на интересите на спонсора, коментира експерта по здравословно хранене проф. Марион Нестле, цитирана от БТВ. Според нея спонсорството на хранителните компании манипулативно подкопава общественото доверие в науките за храненето и обърква обществото с информацията за храната, която консумира.

В свое изявление от Захарната асоциация коментираха, че е трябвало да упражнят повече прозрачност при изготвянето на своето проучване, но също така обвиниха авторите на новите открития в търсене на сензация.


 

Водещи новини

Още новини