Мазните храни докарват топлинен удар

  • 18 юни 2016 07:24

  • 6663
  • 2
Мазните храни докарват топлинен удар
©

Консумацията на тежки и мазни храни в жегите е опасна и вреди на целия организъм.

Най-често срещаните последици от обилното хапване на неподходящи продукти са топлини удари, натоварване на сърцето и всички основни органи, предупреждават специалисти. "Един грам мазна храна като пица, баница или шарено месо съдържа 9 калории и само част от тях се превръщат в енергия, останалите произвеждат топлина. Тя става прекалено много а когато температурата надвиши 22 градуса, тялото я излъчва единствено чрез потта. Така освен, че ще се потим много, рискът от топлинен удар е голям“, обясни пред в. „Труд“ експертът по хранене проф. Донка Байкова. Тя посочи, че топлинният удар всъщност е прегряване на тялото и се проявява чрез тежест, силна дехидратация и замайване.

Най-рисковите групи в жегите са възрастните хора, децата, хронично болните и тези, които пият лекарства. Байкова съветва да се пие вода на всеки 20 минути, да се хапват по 400 гр. плодове и зеленчуци на ден, които доставят минерали и да се избягва алкохола през деня. „Бирата има диуретично действие и дехидратира органзима", категорична е тя.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
6663 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.07.06 | 07:01

2
golemite ,,doktori'' jurnalisti otnovo sa se napushili sas treva
ОН

2016.07.06 | 07:01

1
простотия до простотия и по средата пак същото.на всеки20мин.вода,400 грама зел.плодове.нали всичко е индивидуално,различно,специфично,среда,работа,температура,възраст.това знае обаче баба баѝкова това си бае.

Добави коментар

Водещи новини