Най-старото обработено злато откриха археолози край Провадия (снимки)

Булфото
share

При разкопките на Праисторическо укрепено селище, което се намира до Провадия археолозите намериха дребно златно украшение. Според ръководителят на обекта професор Васил Николов това може да се окаже най-старото обработено злато в света, по всяка вероятност обецата е изработена преди не по-малко от 63 века или около 4700 и 4200 години преди Новата ера.

Археологическият обект се смята за най-стария праисторически град, който до момента е откриван на територията на Европа. Според учените намиращото се в близост до Провадия древно селище е било важен център в производството на сол. Специалистите са на мнение, че с откритието България може да обясни златното съкровище от разположения в близост варненски халколитен некропол.

Приема се, че предметите от намереното преди 40 години съкровище също са изработени от най-старото технологично обработено злато в света. Археолозите са на мнение, че новооткритият до Провадия град е бил дом на близо 350 души в периода между 4700 и 4200 г. пр. н.е. Градът е бил на близо 1500 години при появата на гръцката цивилизация.

Водещи новини

Още новини