Дейли мейл: Най-голямата праисторическа каменна сграда в Европа е открита в България

  • 23 септември 2015 08:56

  • 3623
  • 0
Дейли мейл: Най-голямата праисторическа каменна сграда в Европа е открита в България
© Булфото (архив)

Най-голямата праисторическа каменна сграда в Европа е намерена в България. Зданието е открито в праисторически култов комплекс на цели 7500 години, който се намира в големия остров в Дуранкулашкото езеро, пише британският вестник "Дейли мейл".

Българските учени смятат, че сградата някога е била с площ от 200 квадратни метра - по-голяма от игрище за тенис. Археолозите подозират, че разгъната й площ обаче е била 400 квадратни метра, тъй като сградата е била двуетажна, пише изданието, цитирано от в. "Телеграф".

Това лято археолозите откриха древна пещ, за която се вярва, че е използвана преди 80 години. Разкопките на обекта, известен като Добруджанската Троя, са започнали още през далечната 1970 г. Останките от сградите са част от комплекс, който е смятан за първия каменен град в Европа и построен 5500 г. пр. Хр. по време на неолитната култура Хамангия-Дуранкулак. Това е единственият напълно проучен град от времето на Троянската война на Балканския полуостров. По-късно древното селище било сринато от земетресение.

"Изправени сме пред предизвикателството да разкрием етапите на живота в един от най-монументалните сгради някога в праисторическата Европа", обяснява археологът от Нов български университет Петър Зидаров. "Хората, които са живели на това място, не са били само отлични строители, но са и сред първите хора в света, които са започнали да претопяват метали като самородна мед и самородно злато, за да правят от тях бижута и да търгуват с накитите по брега на Средиземно море", обяснява ученият пред БНТ.

Последвайте канала на

Novini.bg
3623 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини