Знаете ли, че има разлики между портокалите и другите подобно изглеждащи оранжеви плодове? Всички те първоначално са култивирани в Китай и се водя цитруси.
Вижте различията между тях, подбрани от foodpanda.bg:
1. Клементина - това е малко по-малък портокал, чиято кората е тънка и лесно се бели. Често има лъскав блясък и тръпчив вкус. Отглежда се в целия свят, като се твърди, че е кръстен на отец Пиер Клемент, който по невнимание отглеждал тези плодове в градината си.
2. Портокал - той е кръстоска между помело и мандарина, като първоначално е бил култивиран в Китай, но е бил намерен да расте в тропически и субтропически климат. Плодовете са сладки, с много ароматна кора, която често се използва в кулинарията.
3. Сацума - идва от японската провинция, наречена също Сацума. В Япония, той е известен също като Микан. Известен от 15 век и е с отпусната кожа, която се бели лесно. Плодът може да бъде както много сладък, така и много горчив. Най-често се намира без семки.
4. Тангерина - Има твърда кожа и се бели най- трудно от всичко гореизброени плодове. По-сладък е от останалите и се използва често в салати или за салатен дресинг. Плодът е кръстен на пристанище в Тунис (Танжер), където първоначално са били внесени Мандарини.
Знаете ли че?
• Христофор Колумб разпространява цитрусите по света;
• Цитрусите помагат за премахване на черни точни, за избелване на зъбите, укрепване на нокти и успокояване на напукани устни;
• Те са естествен антиоксидант, който спомага забавянето на стареенето на кожата;
• Средно на година един човек в България изяжда около 21 кг портокали.