Британски учен установиха, че идеалното съотношение между ягоди и сметана е 70 към 30%, съобщи в. „Дейли телеграф”, цитиран от БТА.
Това означава една лъжица разбита сметана на две средно големи ягоди.
Важно е десертът да бъде изяден до две минути и 50 секунди от приготвянето. Иначе ягодите ще започнат да омекват, а сметаната да подгизва. Сметаната подсилва много добре вкуса на ягодите, но предизвиква свиването им. Това започва малко преди третата минута със скорост 1% на 30 секунди.
Ако съотношението е 60% ягоди и 40% сметана, сладостта и ароматът не са оптимални. При съотношение 80:20 плодовете накиселяват.
Кулинарната комбинация ягоди със сметана била измислена от готвач в двора на Хенри Осми. Тогава ягодите са били само за привилегированите, докато сметаната се е смятала за „селска храна”. Затова комбинацията била необичайна.