Мелничар прави чинии от пшенични трици

Getty Images/Guliver
share

Странна идея за производство на чинии от пшенични трици хрумнала на полския мелничар Йежи Височки, съобщи БНТ.

„Предимството на тази чиния е, че в нея можеш да сипеш гореща вода, да сложиш колбаси. Тя е несравнимо по-здрава, стабилна и устойчива от другите, които се продават. Трудно може да се прави сравнение с пластмасовите или картонените съдове… И още нещо, тези чинии миришат много хубаво“, споделя самият Височки.

Йежи Височки е трето поколение мелничар. Икономическата криза обаче го изправила пред изпитанието да търси друго призвание. След периоди на колебания той осъзнал, че не трябва да затваря мелницата, а да промени работата. И вместо да изхвърля триците, решил да прави съдове от тях.

Казва, че от трици може да се направи всичко, дори чук или крак на маса.

В чиниите на полския мелничар не се добавят химични съставки. Те са направени 100 процента от трици.
„Чисти трици, годни за човешка храна, а не за животинска. Не добавяме нищо, освен сърце и душа“, отбелязва мелничарят.

Пет години отнело на Йежи да открие тайната формула за изработването на материала. Но я намерил. Триците се пресоват многократно при различна температура и налягане. При обработката им температурата варира от 20 до 450 градуса по Целзий. А що се отнася до материала, от него има в изобилие.

Картонените чинии се разлагат за 6 месеца, пластмасовите – за стотици години, а чиниите от трици – за няколко дни. Смесени с почва те могат да се превърнат в тор без вредни примеси.

Водещи новини

Още новини