Берлинското човече от светофара стана на 50 години

share

Човечето с шапката от светофара, създадено като образ в бишия Източен Берлин, вече пет десетилетия показва не пешеходците, че е време да пресекат или да спрат и да изчакат на улицата, разказва "Дойче веле".

От пет десетилетия характерния образ от светофарите в Германия сочи пътя на източногерманците и междувременно се е превърнало в символа на обединения Берлин. Туристите също го обичат,  а и то отдавна не живее само в светофара. Превърнало се е в запазена марка и един от малкото източногермански продукти, преживял обединението на Германия, пише dnevnik.bg.

За негов баща се смята психологът по безопасност на движението Карл Пеглау, който днес е вече покойник. Той създава фигурата през 1961 г., като символът е въведен в ГДР през 1969 г.

Тъй като децата и възрастните мислят по-конкретно и образно и на тях трудно може да се въздейства чрез абстрактни пиктограми, в началото идеята е фигурката да въздейства като човек и да придава динамика. В някои от най-ранните му скици човечето дори е имало пръсти и уста, които по-късно отпадат. Шапката и по-пълната му физика имат практично приложение - да пропускат повече светлина.

Съпругата на Хилдегард Пеглау си припомня историята за това как се появила шапката: "Той не знаеше каква прическа да сложи на човечето и дълго време се колебаеше. Един ден секретарката му го попитала: "Защо не му сложиш една шапка на главата?", а той се зачудил: "Че кой днес в ГДР носи шапка?", цитира "Дойче веле"

Все пак шапката - тогава символ на капитализма, остава. Непосредствено след обединението обаче не само тя, но и целият символ е застрашен да изчезне, тъй като тогава обединена Германия се нуждае от общи символи, заради което западният светофарен човек е на път да превземе източните провинции. Редица граждански инициативи и политици се застъпват за източното човече. Сензацията настъпва, когато през 1997 г. няколко източни провинции връщат обичания символ, а в Берлин той се появява дори в бившата западна част на града.

Днес човечето от светофара е запазена марка и търсен сувенир върху дрехи, чанти, снежни топки, часовици и чаши. За проф. Фонс Хикман успехът на фигурката от светофара се дължи, макар и куриозно, именно на нейното несъвършенство. "Рисунката не е нито перфектна, нито пропорционална, но точно това я прави да изглежда така симпатична, а не студена и чужда", допълва той.

Днес всеки светофар в бившия Западен Берлин, който се развали, е заменян от нов, на който крачи или стои мирно именно човечето с шапката.

Водещи новини

Още новини