Защо е бяло млякото?

share

Наистина, защо? Защо е бяло млякото? Не само кравето – каквото и да е млякото, винаги е бяло. По различни оценки на планетата има между 5000 и 5400 вида бозайници и всичките дават бяло мляко.

Цветът на течността се дължи на специфичния млечен протеин казеин. Той образува в млякото сферични частици, наречени мицели, които придават на продукта бял цвят. 76-88 % от белтъчините в млякото са съставени от казеин. Той е основен компонент в изварата и сирената. Всички белтъчини в млякото, включително и казеинът, са от групата на пълноценните протеини, а тоест съдържат всичките 20 жизнено необходими аминокиселини. 8 от тях са абсолютно незаменими, човешкият организъм не може да ги произведе сам и затова трябва да ги поеме с храната. Ако дори само една от тези аминокиселини липсва, ще се стигне до нарушения в обмена на веществата.

Най-бяло е заешкото мляко, което съдържа до 15 % казеин. Следващи в класацията са китовото мляко (12 %) и млякото на северните елени (10 %).

Повече четете тук

Водещи новини

Още новини