Учени от Калифорнийския университет в Ъруайн и Университета на Западна Австралия успяха да върнат сварено яйце в сурово състояние, съобщава MailOnline.
Специалистите разтворили протеините с помощта на органичното съединение урея, а след това са използвали машина, за да ги съединят отново в едно цяло. При сваряването протеините в белтъка на яйцето се свързват и образуват твърда маса. Научният екип е доказал, че процесът може да се върне назад с добавяне на урея.
Те посочват, че откритието им би могло в бъдеще да намали цената на противораковите терапии, както и да се използва при производството на сирене.
Урея е съединение, което се съдържа в урината, но може да се произведе и по изкуствен начин. При тази фаза разтворените частиците протеин все още са неизползваеми, затова учените са поставили течния разтвор в машина, подобна на центрофуга. Машината е упражнила налягане върху малките частици, връщайки ги към първоначалната им форма. Не става ясно, дали яйцето може да се консумира след „десваряването“ му.