Учени предупреждават: Земята се пропуква!

  • 03 февруари 2014 20:38

  • 5574
  • 2
Учени предупреждават: Земята се пропуква!
©

Земята е започнала да се "пука". Това шокиращо откритие са направили учени. Те установили, че една от най-големите тектонични плочи от състава на земната кора е започнала да се пропуква, алармира "Ел Паис".

Учените забелязали, че след земетресението в Суматра от 8,7 по скалата на Рихтер са станали четири по-сериозни разлома. След пропукването на тектоничните плочи, два часа по-късно е станал вторият трус с по-малка мощност - 8,2 по скалата на Рихтер. Поради което се е напукала плочата под океанското дъно.

Земетресенията са причинили малко щети в сравнение с природните бедствия през 2004 г. в същия регион. Но учените подчертават, че разломът на тектонична плоча е доста рядко и значимо събитие.

Според университетския преподавател в Южна Калифорния Торн Лай ставаме свидетели на началото на формирането на нови граници между самите плочи.

Разрушителните и катастрофални земетресения в Суматра предизвикали и необичаен ефект от другата страна на Тихия океан. Те предизвикали повишена сеизмична активност в Калифорнийската част. "Налице е разделянето на две на Индоавстралийската плоча, но това не е тотално разделяне на две, а преплетена мрежа от пукнатини", смята Лай, цитиран от БЛИЦ.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
5574 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.02.18 | 22:26

2
Не ме интересува!
пешо

2015.02.18 | 22:26

1
На майка ви пу@ката се пропуква ... малоумници !!!

Добави коментар

Водещи новини