Родната тиква ни прави по-умни

share

Традиционните български храни, като тиква, тахан, тученица и булгур, влияят здравословно върху човешкия организъм, като оросяват мозъка и подобряват умствения потенциал.

Това стана ясно в Нощта на учените, в която участва и пловдивският Университет по хранителни технологии. Висшето учебно заведение се включи с „Научно кафене” с мото „Постиженията на младите изследователи – нови рецепти и технологии”, съобщава „Монитор”. По време на нощта посетителите на Университета по хранителни технологии имаха възможност и да дегустират приготвени с традиционните родни храни гозби. Изложбата дегустация „Храни, стимулиращи мозъка”, впечатли най-много всички посетители. В създаването й са участвали студенти, докторанти и преподаватели от катедрата „Хранене и туризъм”.

Посетителите забелязали първо добрия дизайн на продуктите, аранжировката при тяхното представяне, след което дегустаторите бързо установили и вкусовите качества на ястията. „Идеята е да запазим традициите и да популяризираме съвременните начини за здравословно хранене, което е и начин на мислене”, посочиха от катедра „Хранене и туризъм”. „Нашата цел е да покажем, че науката може да бъде атрактивна”, заяви проф. д.т.н. инж. Николай Менков, зам.-ректор по международната и информационната дейност на Университета по хранителни технологии.

Водещи новини

Още новини