Подушваме нещата не само с носа си, но и с очите

share

Хората възприемат миризмите различно, ако са описани с положителни или отрицателни думи, установиха канадски учени, цитирани от в. Daily Mail.

Съпътствани с положителни думи, миризмите изглеждат "приятни за ядене" дори в случая, когато не са свързани с храни. Симона Манеску и Йоханес Фраснели от университета на Монреал накарали 50 доброволци да душат боров терпентин, гераниол, кимион, пармезан.

Всяка миризма била съпътствана с положително или отрицателно описание на компютърен екран. Терпентинът например бил представен като "борови иглички" или "стар разтворител", гераниолът – като "свежи цветя" или "евтин парфюм", а пармезанът – като "сирене" или "засъхнало повръщано", пише inews.bg.

Всички участници оценили четирите аромата положително, когато ги съпътствали с положителни описания, и отрицателно, когато думите били негативни. "Резултатите показват, че възприятието на миризмите не е обективно: то се влияе от когнитивната интерпретация, която се появява, когато гледаме етикет", каза проф. Манеску. Смята се, че неприятните миризми причиняват бърза реакция, а приятните – по-бавна, допълва БТА.

В рамките на изследването учените измерили и времето на реакция на участниците. Само миризмата на пармезан предизвикала различно време на реакция, и то по-бавна при положително описание.

Водещи новини

Още новини