10 стряскащи факти за бедността по света

share

Всички в Западния свят се оплакват от кризата и "затягат колани".

Под затягане на колани се има предвид, че много се отказват от ежедневното си фрапучино от известна верига сутрин, че ще отидат на море само за 5 вместо за 10 дни - както преди, или че ще мрънкат заради скъпия бензин, но ще продължат да ходят на работа с кола.

Знаете ли, че 1 345 милиона души по света живеят с по-малко от 1 долар на ден? И че в 21-и век има държави, в които хората умират от глад, или заради липса на питейна вода!

Вижте 10 стряскащи факта за бедността по света и си ги припомнете следващия път, когато ви се струва, че животът ви е труден!

80% от населението на света живее с по-малко от 10 долара на ден

5.6 милиарда души по света се справят с по-малко от 10 долара на ден.

1 от всеки 9 души няма достъп до питейна вода

В нашия край на света на всяка крачка има магазин, от който небрежно си купуваме бутилирана вода. 800 милиона души по света нямат достъп до питейна вода. Заради замърсената вода, която пият, се разпространяват болести като малария, холера и др. Милиони хора по света трябва да вървят с часове, докато стигнат до място, от където могат да напълнят вода и да я пренесат до семействата си.

90% от смъртните случаи от малария са в Африка. 80% от починалите са деца

Още по-тъжно е, когато се сетите, че маларията се лекува, но в тези части на света хората нямат достъп до здравеопазване и лекарства. Маларията се разпространява чрез ухапване от комари или чрез пиене на заразена вода.

Още по темата можете да прочетете ТУК.

Водещи новини

Още новини