Маймуните също си падат по социалните мрежи

share

Сега хората от всички възрасти се увличат по социалните мрежи. Но социалните мрежи далеч не са изобретение на цифровата ера. Учените са доказали, че подобия на такива съществуват и при маймуните. Оказва се, приматите зависят от социалните мрежи и с радост приемат разпространяваните чрез тях тенденции, пише Cnews.

Учени от университета в Сейнт Андрюс, Великобритания, са провели анализ на социалното взаимодействие при маймуните и установили, че подобие на социална мрежа в животинския свят може да влияе върху разпространението на нови културни технологии. Засега изследователите са изучили само поведението на маймуната катерица, но се надяват, че подобно поведение има място и при други животни, пише inews.bg.

Учените успели да видят, че иновациите в група маймуни не се разпространяват по хаотичен начин, а само в съответствие със социалната активност на животните.

За експеримента учените внимателно анализирали две групи маймуни и отбелязали какво място заема всяко животно в своята група – кое е по-активно, кое – по-слабо, кое се намира в центъра на социалния живот, а кое – в периферията. След това трябвало сред групата да се разпространят знанията за това как да се отвори кутия с лакомства за животните.

Кутията можело да се отвори по два различни начина – или с повдигане на капака, или като се обърне. За начало учените обучили на умението да отварят кутията алфа-самците във всяка група. Един алфа-самец бил обучен да повдига капака, а друг – само да обърне кутията.

След това алфа-самците поднесли знанията в своите групи, а изследователите наблюдавали по какъв начин ще се разпространяват знанията в групата. Оказало се, че в двете групи социално активните маймуни по-бързо усвоявали метода за отваряне, предложен от лидера. По-слабо активните маймуни доста по-бавно усвоявали новия навик.

Сега учените възнамеряват да продължат изследването и да изучат характера на социалното взаимодействие на маймуните в други условия, а не само по време на обучение в нови навици. Планират се наблюдения как се държат животните при търсене на храна, при придвижване, по време на почивка и по какъв начин социалните връзки влияят на тази дейност.

Очевидно маймуните формират подобие на социални мрежи по интереси и по степен на активност. С други думи, ние, хората, не сме новатори – животните също умеят да поставят лайкове и да добавят приятели.

Водещи новини

Още новини