Откриха доказателства за съществуването на мултивселената!

share

През март 2013 г. физиците космолози направиха най-точната карта на комсическото лъчение, запълващо почти цялото пространство на нашата Вселена. Тогава учените успяха да разкрият много от тайните, отнасящи се до тъмната материя и тъмната енергия, произхода и по-нататъшната съдба на Вселената.

И така, два месеца след обнародването на тези данни космолозите твърдят, че са открили първото доказателство, че нашата Вселена може да е една от многото и че далеч не е единствена, пише "МегаВселена", позовавайки се на vesti.ru.

Преди се смяташе, че космическото микровълново лъчение трябва равномерно да запълва пространството. Но на новата карта се вижда добре, че концентрацията е значително повишена в южната половина. Освен това може да се види и „студено петно”, чието съществуване не може да се обясни с известните закони на физиката.

Лора Мерсини-Хютън, физик теоретик от университета на Северна Каролина, и колегата й Ричард Холман от университета „Карнеги Мелън” са предсказвали подобни аномалии още през 2005 г. Днес, когато Мерсини-Хютън подробно е изучила картата на космическото лъчение, тя е убедена, че хипотезата й за съществуването на безкрайно количество вселени се е потвърдило.

„Тези аномалии са предизвикани от тласъци от страни на съседни вселени, които са оказвали натиск на нашата още в момента на Големия взрив. Аз смятам, че това е първото доказателство за съществуването на мултивселена”, казва изследователката.

Независимо че много учени са скептични към изчисленията на Мерсини-Хютън и нейното обяснение на аномалиите, подобни изводи може да провокират промяна във възгледите на съвременната физика.

Още когато данните от телескопа „Планк” бяха събрани в една карта, Европейската космическа агенция (ESA) съобщи: „Тъй като точността на картата е изключително висока, съществува голяма вероятност учените да открият аномалии, обяснението на които изисква откриването на нови раздели на физиката.”

Но има и такива, които са съгласни с невероятната хипотеза на Мерсини-Хютън. Например физикът теоретик от Кеймбридж Малкълм Пери също смята, че аномалиите в микровълновото космическо лъчение може да са убедително доказателство за множествени вселени.

Джорд Ефтатиу, професор по астрофизика и колега на Пери, казва: „Подобни идеи може днес да изглеждат пълна безсмислица, точно както безумна би изглеждала теорията за Големия взрив преди три столетия. Но по-късно ние получихме доказателства на тази теория и тя напълно е променила всички наши представи за Вселената.”

Водещи новини

Още новини