Откъде идва Великденският заек?

share

Както знаем, в Библията не присъстват нито писаните яйца, нито по-малко известния по нашите земи великденски заек. Какви са езическите традиции, които постепенно са се сраснали с християнския празник, научаваме от DiscoveryNews.

Еостра е била тевтонска богиня на пролетта и плодородието и празненствата й са чествани в навечерието на пролетното равноденствие. Неин символ е бил заекът, животно, известно с плодородието си. Беда Достопочтени, първият историк на Англия, пише, че английското название на празника – Easter – идва от името на тази богиня, пише сп. "Обекти".

Първата документирана легенда за Великденския заек е от 16-ти век. През 1680 г. за първи път е публикувана история за заек, който снася яйца и ги крие в градините. Скоро в  англосаксонския свят се установява традиция да се правят гнезда, където заекът да снесе яйца. Постепенно гнездата са заменени с декорирани кошници, а шарените яйца – с бонбони, лакомства и дребни подаръци.

При нас Великденският заек е популярен отскоро, но боядисването на яйца е традиция от незапомнени времена. Яйцето също е древен символ на плодородието. Яйцата са били боядисвани, декорирани и рисувани още в предхристиянски времена от римляни, гали, перси и китайци. Като християнски религиозен символ яйцето първоначално олицетворява гробницата на Исус и отместения камък, а различни легенди разказват откъде произлиза червеният цвят, символизиращ кръвта на Христос.

Водещи новини

Още новини