Откриха смятан за изчезнал вид рак

share

При скорошно потапяне с подводница бе открит морски рак, който науката отдавна смята за изчезнал, съобщава сп. "Обекти", позовавайки се на Live Science.

Цветният рак с названието Pylopagurus discoidalis бил намерен на дъното на Карибско море и това представлява първата среща на морските биолози с този екземпляр, който се смяташе за изчезнал преди столетие. Досега учените изучаваха Pylopagurus discoidalis единствено чрез няколкото запазени мъртви и изсушени рака.

"По обясними причини това са първите снимки на жив рак от този вид", казва Рафаел Леметър, зоолог от Музея по природна история във Вашингтон.

Подобно на други раци-отшелници, представителите на Pylopagurus discoidalis живеят в черупки, създадени от други животни и най-вече мекотели. В случая раците са били открити на дълбочина от 50-100 метра край бреговете на остров Курасао.

"Засега знаем твърде малко за биологията на вида освен, че той все още съществува", признава Леметър, чиито екип тепърва ще изследва ДНК материята на раците от вида Pylopagurus discoidalis, за да разбере историята на тяхната еволюция.

Водещи новини

Още новини