Французите се скараха с британците за това кой е открил шампанското

интернет
share

Неизвестен британски доктор от 16 век, а не френският монах Дом Периньон бил бащата на шампанското, неочаквано съобщи таблоидът "Дейли мейл", оспорвайки установените постулати в 300-годишната история на божествената напитка.

През цялото това време французите бяха наложили тезата, че пенливото вино е техен патент, дори му бяха дали име на една от техните провинции, където се произвежда - Шампан.

Но британците искат да лишат съседите си от тази световна гордост, като лансираха за изобретател на шампанското някой си Кристофър Мерей, неизвестен доктор от град Глостър. Според новата версия господинът изпреварил с цели 20 години френския бенедиктински монах Дом Пиер Периньон, който досега се считаше за всепризнатия баща на омайното вино с мехурчета.

Новото авторство на шампанското бе лансирано от водещия британски винопроизводител Майк Робъртс, който притежава обширни лозарски масиви в Източен Съсекс. Той предложи английското шампанско да бъде назовавано на името на оксфордския възпитаник д-р Мерей.

Историята започнала в една мразовита декемврийска вечер на 1662 година, когато медикът представил пред Кралското дружество 8-страничен доклад, в който се описвали новите разработки на местните винари, които добавяли захар на виното, за да го направят пенливо, и получили резултат, много сходен с днешното шампанско.

Още тогава Мерей разкрил и детайли относно процеса на вторична ферментация, която днес е ключов елемент в производството на шампанско и е позната под името "метод шампеноаз". Това е химическа реакция, която се получава, когато бутилираният алкохол е подложен на повишени температурни изменения и в него се образува въглероден двуокис.

Досега специалистите посочваха 1697 година като рождена за шампанското. Но британците казват, че Дом Периньон изкопирал британската формула, като я пренесъл на френска земя. Мерей пръв използвал и термина "пенливо вино", което е исторически документирано. Французите за пръв път го използвали (vin mousseux) едва през 1718, пише вестникът.

 

Водещи новини

Още новини