Учат деца в Калифорния на история на гейовете

  • 07 юли 2011 06:38

  • 1051
  • 0
Учат деца в Калифорния на история на гейовете
© интернет

Децата в училищата в Калифорния ще трябва да посещават часове, посветени на постиженията на хората със хомосексуална ориентация.

Законът бе одобрен в щата Калифорния и задължава преподавателите да обучават децата в историческите достижения, които са станали реалност благодарение на усилията на гейове и лесбийки. Губернаторът на щата, демократът Джери Браун, още не е изказал становище дали ще подпише или не закона. Той има 12 дена, за да реши.

Законопроектът получи одобрение от 49 гласа и 25 бяха против. Не е подкрепен от нито един републиканец.В училищата в Калифорния отдавна се преподават различни предмети, посветени например на постиженията на жените, на различните етнически групи и на раси. Така щатските власти се опитват да преодолеят дискриминацията и различията.

Поддръжниците на закона смятат, че към хората със специално внимание трябва да се присъединят и бисексуалните, лесбийките и гейовете. „Несправедливо е да се изключва значителна част от хората в страната ни от историята само заради техните сексуални предпочитания“ - заяви Каролин Лауб, изпълнителен директор на сайта на приятелите на гейовете в Сан Франциско.

Същевременно в Индия след реплика на здравния министър Гулам Наби Азад относно хомосексуалността се вдигна вълна от недоволство. Защитници на правата на хомосексуалните и студенти в град Бангалор протестираха срещу думите му, че това е "неестествена болест".

Репликата беше изречена по време на конференция за ХИВ/СПИН в Ню Делхи. Част от протестиращите дори призоваха министъра да си подаде оставката, защото думите му го правят неподходящ за поста. Скандалът принуди министъра да даде обяснение за думите си.

Той обяви, че не е имал намерение да нарани ничии чувства и изказването му е било в контекста на общественото здраве, а не срещу определена група. Гейовете в Индия са си отвоювали известна търпимост и дори провеждат гейпаради в по-големите градове.

Последвайте канала на

1051 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини