Министър Найден Тодоров за кончината на Маричков: Никога човек не е готов за тръгването на такива хора

Bulphoto (архив)
share

Никога човек не е готов за тръгването на такива хора, върху тях се гради българската популярна култура, каза служебният министър на културата Найден Тодоров в ефира на БТВ по повод кончината на Маричков.

"Мисля, че ще остане една дупка, която дълго време няма да бъде запълнена". Тодоров отбелязва, че е работил с Маричков, "познавахме се и аз като всички хора от моето поколение израснахме с музиката на "Щурцит"е. Години по-късно каних го да правим концерти с "Фондацията".

Кирил Маричков в последното си интервю: Май дръпнах дявола за опашката

По-рано бе съобщено, че музикантът Кирил Маричков е починал в село Селановци, община Оряхово, област Враца, където тази вечер е трябвало да има концерт.

Кметът на община Оряхово Росен Добрев разкри подробности за трагедията: "По време на подготовката на концерт на "Фондацията" Маричков е паднал, извикана е линейка. 80-годишният музикант е починал в линейката, каза още Добрев.

Линейката от Оряхово до Селановци е пристигнала за 7 минути, каза директорът на Център за спешна медицинска помощ – Враца, д-р Галина Лещарска, цитирана от БТА. Тя допълни, че Маричков е починал по време на реанимационни мероприятия. „Ще се работи по досъдебно производство и ще се уточнят всички подробности“, каза още Лещарска.

Кирил Маричков е роден е на 30 октомври 1944 г. в София. Средното си образование завършва в софийското училище "Антим I". От малък свири на пиано, кларнет, бас-китара и китара. Като своя житейска грешка отчита факта, че завършва инженерство, вместо Консерваторията. Но музиката побеждава. През 1967 заедно с барабаниста й създават група  "Щурците”, която съществува активно 30 години.  С "Щурците" има 12 издадени албума и безброй турнета. В своята дискография има два издадени солови албума - “Зодия щурец” и "Искам да кажа". 

Успоредно с музикалната си кариера, солова и към “Щурците", Кирил Маричков се изявява и като филмов композитор - филмите "Вчера" (с хита "Клетва"), "Адио, Рио", "Индиански игри", "Вампири-таласъми", "Дунав мост" /с хита "Моят свят"/. Автор е на музиката към 14 български филма. През 1992 година заедно с басиста на “Тангра” , Константин Марков, основават “Рок радио "Тангра".  Автор е на повече от 150 песни. Депутат е в VII Велико народно събрание.

Водещи новини

Още новини