Проф. Велислав Минеков: Сценичните изкуства се нуждаят от реформа

bulphoto (архив)
share

Сценичните изкуства се нуждаят от реформа. Това посочи служебният министър на културата проф. Велислав Минеков по време на заседание на парламентарната комисия по културата и медиите. Той отговаряше на актуални депутатски въпроси.

Министърът отбеляза, че загубите на сценичните изкуства от пандемията са били впечатляващи и поради тази причина към тях са насочили 33 млн. лв. По думите му има голяма разлика в състоянието на театрите и операта в столицата и тези в другите градове. Докато в София, Пловдив и Варна държавните културни институти работят добре и залите са пълни, в Русе, Бургас и Стара Загора оперите са в относително тежко състояние, отбеляза той. Минеков допълни, че на много места артистите работят за заплати от максимум 1100 - 1200 лв., което не е добре.

Културното министерство плащало 1400 лв. наем за апартамент на заместник на Минеков

Според министъра една реформа в сектора трябва да засегне въпроса с финансирането на сценичните културни институти и за избора на директорите им. Минеков смята, че не е добре решенията за програмите на културните институции да се взимат само на базата на финансови параметри. По думите му трябва да има и ценностни. Той даде пример с Германия и Франция. Минеков отбеляза, че в Германия се субсидира по-добре класиката и дебютите, отколкото сатирата например. Освен това на конкурсите за директор кандидатите трябва да имат предложение за човек, който ще отговаря за бюджета и финансовите въпроси. По думите на министъра артистичният директор трябва да се занимава с артистичната програма. Има начин да се решат проблемите, каза проф. Минеков и допълни, че те черпят информация от законите в други европейски страни.

Минеков коментира и ситуацията в Народния театър. По думите му извършваният в момента одит тече твърде бавно. Той посочи, че ако има съмнения, че проверката се прави в интерес на настоящия директор, ще потърси и външен одит. Според него в театъра съществуват страхове, хората там се чувстват потиснати, а трупата е абсолютно разделена и щетите ще бъдат големи.

На въпрос за забавени преписки от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), министър Минеков отбеляза, че действително има над 3000 преписки, а някои са изчаквали доста години. Той даде пример с такава, чийто срок на изчакване е бил 12 години. 

Според Минеков проблемът е с малкия състав на комисията и недоброто заплащане на специалистите. Той посочи, че институтът е разполагал с 2800 сътрудници и служители, а когато за първи път е станал служебен министър, те са били 45 души. Средната заплата в НИНКН е била 1050 - 1100 лв. и на редица обявявани конкурси за работа никой не се е явявал. В момента увеличихме заплатите, като средната стана над 1600 лв., каза още той. Министърът отбеляза, че се работи и върху въпроса институтът да се върне в сградата, която е създадена специално за него. 

Водещи новини

Още новини