Край Свищов се извършват спасителни археологически разкопки

Novini.bg (архив)
share

Край Свищов се извършват спасителни археологически разкопки заради полагането на нов газопровод, съобщи за БТА археологът Марин Маринов от Историческия музей в крайдунавския град. 

Екипите, които проучват локализираните селища по дължината на бъдещото трасе, са ръководени от специалисти от НАИМ към БАН. 

Заданието за изследване на терена с дължина над 40 километра е направено от "Булгартрансгаз", уточни Маринов. Разкопките при с. Овча могила вече са приключили. Там е изследвано селище от ранната бронзова епоха, а находките, сред които гроб с открит скелет, предстои да бъдат проучени. 

В същия район друг екип извършва теренни изследвания на селище и вили от Римската епоха, с вероятна датировка между първи и трети век. Друго римско селище е разкрито и в района на село Козловец.

Размерът на терена край селото, който специалистите трябва да изследват, е над 1200 декара. В района на село Българско Сливово се проучва локализирано селище от ранното Средновековие. 

След приключване на спасителните археологически разкопки ще започне реализацията на мащабната инвестиция за газифициране на Свищов. Очаква се в началото на пролетта на идната година да започнат дейностите, посочиха от общината. 

Водещи новини

Още новини