Археолози започнаха разкопки в Родопите по хипотеза за Тракийска царска резиденция

  • 08 октомври 2018 15:39

  • 3503
  • 0
Археолози започнаха разкопки в Родопите по хипотеза за Тракийска царска резиденция
© Pixabay

Започнаха разкопките на археологически обект край кирковското село Бенковски, а предположението на археолозите е, че там се е намирала Тракийска царска резиденция, каза пред журналисти проф. Николай Овчаров.
Той е един от първите проучватели на мястото и по думите му хипотезата за т.нар. Тракийски тюрзис е заради наличието на обекти, находки и датировка, аналог на тракийската резиденция Кози Грамади в Средна гора.


Овчаров уточни, че през 2016 г., при разкопки в местността е открит двоен гроб на аристократка и накити, датирани от 4-3 век пр.Хр. През 2017 г. археолозите проучват хълм в местността, на който се намира архитектурен комплекс от около декар, също от 4-3 век пр.Хр. Последната находка и трети елемент от хипотезата за Тракийска царска резиденция е откритата от екипа на доц. Здравко Димитров каменна стена.

Според частичното обхождане, тя е дълга повече от 500 метра и обединява в едно общо пространство досегашните археологически открития.

"Най-вероятно тук ще открием всички онези елементи на тракийската култура, включващи светилище, споменатият некропол, разбира се и селище.", каза доц. Димитров. Той уточни, че разкопките са частно финансирани и ще продължат до края на октомври. Обект на тазгодишните проучвания са архитектурните структури на най-високото място и техните функции.

Последвайте канала на

Нора Виткова
3503 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини