Актьорът Владимир Пенев е вторият носител на наградата "Четящият човек"

share

Актьорът Владимир Пенев е вторият носител на наградата "Четящият човек". Статуетката на скулптора Никола Личков ще бъде връчена на официалната церемония, с която ще се открие фестивалът "Четящият човек" от 20.00 ч. днес на лятната сцена "Охлюва" в Морската градина на Бургас, съобщава БТА.

Наградата се присъжда на Владимир Пенев за дългогодишния му път на четящ актьор, за приноса му добрата литература да стигне до зрителите със средствата на киното и театъра.

Почетният приз ще му бъде даден от първия носител на наградата - писателят Алек Попов.

След откриването ще има концерт на "Обичайните заподозрени" - Стефан Вълдобрев, Иван Лечев, Стоян Янкулов-Стунджи, Веселин Веселинов-Еко и Мирослав Иванов.

От 10 до 13 септември в Бургас ще се състои Вторият национален фестивал "Четящият човек".

През миналата година той се утвърди като празник на четенето и на книгата - във всичките им пътища през изкуствата. В него участваха популярни български писатели, артисти, художници, режисьори и музиканти - Алек Попов, Димитър Шумналиев, Христо Карастоянов, Емил Андреев, Бойко Богданов, Калин Терзийски, Емил Йотовски, Слав Бакалов, Валентин Ганев, Мариус Донкин, Дамян Дамянов, Петър Писарски и група "Атлас", Валди Тотев, група "Силует", Кристофър Бъкстон, Петър Чухов, Иван Сухиванов, Иван Брегов, се посочва в съобщението. Фестивалът сега е организиран от Обществото за култура на четенето и писането.

В четирите дни отново ще се проследят пътят на книгата и четенето през различни жанрове на изкуството.

В рамките на събитието ще се открият три изложби.

Алек Попов, Васил Георгиев и Михаил Вешим ще представят новите си книги "Сестри Палавееви", "Апарат" и "Руският съсед" на издателство "Сиела" в "Литературно кафене "Хеликон", което навършва десет години. Христо Карастоянов ще чете откъси от неизлязлата си още книга "Работно заглавие: "Часът на смъртта" в традиционата вечер на "Хеликон". А на 13 септември Бойко Ламбовски и Пламен Димитров ще ни въведат в "Пияната метафора" с рецитал на поезия, съчетан с кулинарно-винарски ретроспекции, отбелязват организаторите.

Специално внимание в програмата на "Четящият човек" е отделено на децата и на стремежа им към четенето.

Ще им гостува Биляна Траянова с нейната "Хариша". Тетралната програма включва две представления в театъра "Адриана Будевска" - Живак", авторски спектакъл на Димитър Живков (носител на "Аскеер'2013") с режисьор Димитър Стефанов, и "Алкохол" - авторски спектакъл на Цветелина Стоянова-Цв. по романа на Калин Терзийски и Деяна Драгоева.

Съвместно с БНТ ще бъдат показани три български филма, свързани с известни литературни произведения и български писатели. Те ще се прожектират безплатно на лятната сцена "Охлюва". Ваня Кубадинска от "Гьоте институт-София" и Кристофър Бъкстон от Великобритания ще са лекторите на семинара за журналисти "Една медия в медиите". В рамките на проявата ще се представи и книгата на Мирон Цовнир "Паразити на безсилието".

Водещи новини

Още новини