"Мрън-мрън" - танцова миниатюра за разминаванията между мъжете и жените

share

"Ние сме това, което обичаме, това, което желаем, и това, от което не може да избягаме..." Това е мотото на новия спектакъл "Мрън-мрън… нека говорим за нас" на танцова компания "Хетероподи", който ще се играе на 9 януари, сряда, от 19 ч. в Театрална работилница "Сфумато".

Съчетание от движение, видео, музика и текст, пъзел от изненадващи срещи на съвременна хореография, музикална предкласика, видеореалити, неподправеното присъствие и преднамереното отсъствие на някои от участниците – така описва спектакъла Росен Михайлов, съавтор на проекта, пише dnevnik.bg.

"Спектакълът интерпретира нашето днес и сега - разкъсано между предразсъдъците и традициите на миналото и понякога самоцелните блянове за едно по-еволюирало и модерно бъдеще", споделя Михайлов. За него това е разказ за объркания свят на страхове, фикции и реалности, показан през ведрия и ироничен поглед на авторите и участниците.

Идеята за създаването на спектакъла "Мрън-мрън... нека говорим за нас" е плод на "артистична авантюра", в която Росен Михайлов въвлича Татяна Соколова.

В края на 2011 г. той получава покана да представи своя собствена кратка творба на сцената на Националния танцов център в Загреб. Михайлов решава да направи римейк на танцовия си дует Empty Heart’s Spaces ("Празни сърдечни пространства"), създаден 1997 г. по поръчка на American Dance Festival. Той кани към него да се присъедини Татяна Соколова, с която никога не e танцувал дотогава.

След първоначалния скептицизъм Соколова преодолява страха да излезе отново на сцена и приема предизвикателството да танцува след повече от 15 години прекъсване. Двамата хореографи и изпълнители не просто адаптират дуета към себе си такива, каквито са сега, но всъщност го създават наново, като запазват само част от оригиналната хореография, музиката и основната идея. От 5-минутно чисто танцово парче дуетът се превръща в 15-минутна танцово-театрална миниатюра за отношенията и разминаванията между мъжете и жените.

Повече от 6 месеца двамата хореографи работят върху развитието на спектакъла. Те канят артисти от различни жанрове на изкуството (музиканти, танцьори, певица, художник, PR експерт и други), които да експериментират и дадат свои коментари по темата.

Това творческо изследване тласка авторите към вглеждане и в по-фундаментални теми като противоречивата връзка традиция-настояще-бъдеще, както и в мрънкането като модел за социално поведение, измамността на виртуална реалност и абсурдите на медийните риалити шоута.

Структурата на спектакъла е отворена за включването на нови участници и изпълнители във всяко следващо представление. Така на една сцена излизат артисти от няколко поколения, с различен артистичен опит и начин на изразяване.

Спектакълът е копродукция на танцова компания "Хетероподи" и театрална работилница "Сфумато", създаден в партньорството на Нов български университет. Проектът е съфинансиран от Столична програма "Култура" 2012 г. на Столичната община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата - 2019 г.

Водещи новини

Още новини