Как измамиха тотото?

Булфото
share

След като двама студенти на 19 и 20 години от Варна успяха в минутата, в която беше изтеглена печелившата комбинация от 51-вия тираж на "6 от 49", да пробият защитата на сървъра на тотото и да пробутат "печеливш" фиш на стойност 5 милиона лева, представете си на какво са способни по-добре организираните апаши с вътрешни хора в държавното предприятие? Има ли смисъл изобщо милиони българи да си дават парите седмица след седмица с надеждата за бързо забогатяване или участват в играта а наивници с белязани карти?, пише в. "Всеки ден".

Статистици, финансисти, програмисти, счетоводители, учители по математика и всички редови граждани, които имат някаква представа от цифри през 2009 г. направиха опит да изчислят какъв е шансът в два поредни тиража на "Тото 2"да се паднат едни и същи числа. Това се случи в рамките на 4 дни, а официалния отговор дойде от проф. Михаил Константинов - 1 към 4 200 000.

При тегленето на числата 4, 15, 23, 24, 35 и 42 на 6 септември няма нито един печеливш. При второто - на 10 септември, когато са изтеглени същите числа - има цели 18 "шестици".

Любителите на конспирациите веднага решиха, че поради някаква грешка втория път са пуснати същите манипулирани топки, като на 6 септември. Според специалисти е очевидно, че някой манипулира сферичките на база от данните за подадените фишове, за да има контролирано малък рой или никакви печеливши.

Започнати коментират и друг феномен - "изчезващото" число 33. Случката е от тираж 91 от 15.11. 2012 г., при рекорден джакпот от 8 472 000 лв., което също затвърждава съмненията в Българския спортен тотализатор., Тогава стотици хиляди зрители видяха как петата по ред топка от второ теглене на играта "6 от 49" влиза в улея, стои там около 3 секунди и след това незнайно как се връща обратно в сферата и на нейно място е изтеглена топка 42.

Години наред тотото у нас има секретни елементи.Неписан закон е да не се оповестяват печелившите, за разлика от почти всички страни-членки на ЕС. В САЩ спечелилият не може да си вземе парите, ако иска да остане анонимен - трябва да се появи публично пред камерите и да си прибере чека.

При нас тайнствеността се обяснява със страха на печелившия да не го рекетират, окрадат или нападнат. В България вече има достатъчно богати хора, които наистина понякога стават жертви на апаши, но не са се изпокрили като тото късметлиите.

По-скоро тази практика у нас покрива една манипулация. Според редовни играчи числата се нагласят според подадените фишове, а вероятно и печалбите се прибират от фиктивни лица.

Очертава се да имаме трети по големина джакпот, след като двама младежи от Варна хакнаха системата и се опитаха да вземат печалба от 5 милиона лева. Сега тази сума трябва да се добави към настоящия джакпот от 2 милиона и да стане 7 милиона лева.

Днес има заседание на Комисията по хазарта и в четвъртък сумата ще е 7 милиона. Тези младежи не успяха да ни надхитрят, защото сумата не е получена. Информацията беше разпространена по-късно, заради следствената тайна. Още вечерта ние разбрахме, че има опит за манипулация, коментират от тото за БТВ.

Техният фиш е бил непечеливш и е бил пуснат във Варна. БСТ има няколко защити. Вътрешен човек от тотализатора не е участвал. Не ми се вярва някой служител, който е запознат със системата, да рискува да го хванат. Няма човек, който да успее да преодолее всички защити на БСТ.

Момчетата са дошли още в понеделник, за да си потърси печалбата, но ние ги очаквахме. Взехме личните данни и документите с констатираната злоупотреба бяха предадени на следствените органи. Накарахме единият да пише молби. В този момент момчето разбра, че сме разкрили измамата, обясниха от тотото. Обявихме, че има печеливш, за да можем да го заловим.

Водещи новини

Още новини