БГ филм на кинофест в Триест

интернет
share

Български филм ще участва на кинофестивал на късометражното кино в Италия, съобщи БТА, позовавайки се на в. "Джорнале ди Фриули".

На кинофеста „Мареметраджо" в град Триест от 1 до 9 юли ще бъдат представени 79 страни.

Това ще бъде 12-ото издание на фестивала. Сред лентите ще бъде и филмът на Майа Виткова „Станка се прибира вкъщи".

Освен българския филм ще бъдат показани и филми от Франция, Германия, Белгия, Ирландия, Великобритания, Румъния, Португалия, Швеция, Швейцария, Япония, Турция, Австралия, Куба и др.

Голямата награда на феста е 10 000 евро.

Този път изданието на фестивала ще има два раздела. В първия ще се връчи голямата награда, той включва още отличия за най-добър италиански и чужд късометражен филм, за най-добър анимационен късометражен филм, за най-добър актьор или актриса в късометражна лента, за най-добър режисьор, за най-добър актьорски дебют в късометражното кино и награда на публиката.

Лентите, борещи се за отличията в този раздел, трябва да са спечелили най-малко една награда на фестивал в Европа или извън нашия континент.

Вторият раздел на феста ще бъде за дебютни италиански пълнометражни филми. Там също ще бъдат присъдени няколко отличия, в това число за филм, режисьор, актьор и актриса и награда на публиката.

Миналата година проявата беше фокусирана върху българското кино.

Водещи новини

Още новини