Излиза първият филм, сниман със смартфон

share

Американски режисьор е автор на пълнометражен игрален филм, който се счита за първия в света, заснет изцяло със смартфон. Във филма участва носителката на "Златен Глобус" Джина Роуландс, предаде британското издание "Телеграф".

Филмът се казва Olive и разказва за вдъхновяващо младо момиче. За заснемането му е използван мобилен телефон Nokia N8 с камера с висока резолюция, свързана с 35-милиметров обектив, който добавя дълбочина. Смартфонът е бил монтиран на статив, пише dnevnik.bg.

Режисьор на филма е 37-годишният радио водещ от Сан Франциско Хуман Калили. "Технологиите се развиват толкова бързо и мобилните телефони в крайна сметка ще се превърнат в нещото, което прави всичко. Те вече правят толкова много, така че през януари 2010 г. ми хрумна да направя този филм... Знаете, че има нещо специално в това да си пръв", казва Калили. 

Във филма участва двукратно номинираната за "Оскар" 81-годишна актриса Роуландс, която печели "Златен глобус" през 1974 г. за филма A Woman Under The Influence.

"Изпратих й сценария, а тя ми отвърна: Чета по шест сценария на седмица и правя един филм в годината. Сценарият е много добър, но ти трябва да ме убедиш да участвам в този филм", разказва режисьорът и допълва, че след това за около час и половина е разкрил душата си пред нея. "Тя се съгласи не заради парите. Тя е независима душа, а и й хареса факта, че това е първият филм с клетъчен телефон."

Филмът струва по-малко от 500 хил. долара и е финансиран от Крис Кели - изпълнителен директор на гиганта "Фейсбук", както и от Уилям О'Кийф, филантроп от Сан Франциско. 

Филмът разказва за 10-годишно момиче, което "трансформира" живота на трима герои - на една стара, сърдита дама (Роуландс), на човек с наднормено тегло и на чужденец, който се адаптира към живота в САЩ.

Финландският гигант "Нокиа" няма участив във филма. "Те ми изпратиха телефон", казва Калили.

Филмът излиза следващата седмица в Лос Анджелис.

Водещи новини

Още новини