"Речта на краля" открива "София филм фест за учещи"

share

"Речта на краля", с четири награди "Оскар" - за най-добър филм, режисура, актьор - на Колин Фърт, и оригинален сценарий -открива есенния "семестър" на "София филм фест за учещи" - днес от 18.30 ч. в Дома на киното, съобщиха организаторите.

В актьорския екип са и Джефри Ръш, Хелена Бонъм Картър, Гай Пиърс, Тимоти Спол, Дерек Джейкъби, Клер Блум, Майкъл Гамбън.

Продукцията, отличена още със седем награди БАФТА, включително за най-добър филм, и наградата на публиката на фестивала в Торонто, ще бъде представена от режисьора проф. Георги Дюлгеров.

Прожекциите са безплатни за ученици и студенти. Билетите за останалите зрители са по 2 лв.

"София филм фест за учещи" представя европейски, български и алтернативни на Холивуд филми пред младежка аудитория.
Програмата се организира от "Арт фест" и Дома на киното в партньорство с Националния филмов център и с подкрепата на
програмата "Култура" на Столичната община.

През есенния "семестър" лектори ще бъдат отново изтъкнатият български режисьор и преподавател Георги Дюлгеров и киноведът Антония Ковачева, председател на Гилдията на българските кинокритици.

Програмата включва 12 европейски и световни заглавия, между които един от най-нестандартните носители на Голямата награда на журито в Кан - мистериозната комедия "Мъжът без минало" на финландския майстор Аки Каурисмаки, "Бютифул" - най-новата драматична история, режисирана от Алехандро Гонзалес Иняриту, спечелила на изпълнителя на главната роля Хавиер Бардем награда в Кан, хонконгската приказка на Джан Имоу "Проклятието на златното цвете", противоречивото, но визуално съвършено завръщане на Терънс Малик "Дървото на живота", комедията "Храна за душата" на Фатих Акин, поетичния "Мед" на Семих Капланоглу - със "Златна мечка" от Берлин, високобюджетната продукция на Кристофър Нолан "Генезис", събрала звезди от ранга на Леонардо Ди Каприо, Кен Уатанабе и Марион Котияр.

Организаторите са избрали и няколко качествени нови български заглавия, които ще бъдат представени от своите автори - романтичната комедия за любовта он- и офлайн "Love.net" на Илиян Джевелеков, нискобюджетния и изключително свеж хит на Димитър Коцев - Шошо "Лора от сутрин до вечер" с участието на Миленита, интригуващата младежка история на Виктор Чучков-син "Тилт", носителя на голямата награда на 15-ия "София филм фест" - "Подслон" на Драгомир Шолев.

Водещи новини

Още новини