"Изкуплението Шоушенк" е най-добрият филм без "Оскар"

share

"Изкуплението Шоушенк" бе обявен за най-добрия филм, разминал се с "Оскар", според анкета на британския в. "Индипендънт", пише "Дневник".

През 1995 г. драмата по романа на Стивън Кинг с Морган Фрийман и Тим Робинси е номинирана за наградата, но впоследствие за победител е обявен "Форест Гъмп" с Том Ханкс. Тогава сред номинираните е и "Криминале" на Куентин Тарантино, който също е цитиран като несправедливо ощетен от журито.

Сред другите избори на академията, останали в историята като спорни, са още избирането на "Американска красота" пред "Зелената миля" през 2000 г., а в класацията са още "Аватар", чиято като че ли ясна победа отива при "Войната е опиат", "Да спасиш редник Райън", изгубил от "Влюбеният Шекспир", "Извънземното", останал зад "Ганди", "Междузвездни войни", изместен от "Ани Хол", "Мери Попинс", оказал се без наградата заради "Моята прекрасна лейди", и "Доктор Живаго", който не успява да се окаже конкуренция на "Звукът на музиката".

Тази година церемонията по връчването на оскарите ще се проведа на 24 февруари в Лос Анджелис. Номинирани за най-добър филм за 2012 г. са "Любов", "Животът на Пи", "Арго", "Линкълн", "Зверовете на Дивия юг", "Наръчник на оптимиста", "Джанго без окови", "Враг номер 1" и "Клетниците".

Водещи новини

Още новини