Какво време ни очаква този уикенд

Pixabay
share

През нощта над Централна България облачността ще е значителна и на места ще превалява дъжд, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Над останалата част от страната ще преобладава ясно време. Ще духа слаб вятър от южната четвърт, но до сутринта в Северозападна България ще се ориентира от запад-северозапад.    

Атмосферното налягане ще остане по-ниско от средното за месеца, но вечерта ще започне да се повишава.

Утре вятърът в цялата страна ще се ориентира от запад-северозапад, ще се усили и с него ще нахлува студен въздух. Облачността ще е променлива, често значителна и на места в планинските и източните райони ще превали дъжд, възможно е и да прегърми. Максималните температури ще се понижат и дневните ще са от 16° - 18° в Северозападна България до 25° - 27° на изток, в София - около 17°.

По Черноморието облачността ще е предимно значителна и на много места ще има валежи от дъжд. Почти без валежи ще е по южното крайбрежие. Ще духа до умерен южен вятър, но до края на деня ще се ориентира от запад-северозапад. Максималните температури ще са 26°-28°, малко по-високи от температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 2 - 3 бала.  

В планините облачността ще е променлива, често значителна. На много места ще има валежи от дъжд, по най-високите върхове - от сняг. Ще духа умерен и силен югозападен вятър, но до вечерта ще се ориентира от запад-северозапад и с него ще нахлува студен въздух. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 12°, на 2000 метра - около 7°.

В неделя и понеделник вятърът ще отслабне, в по-голямата част от страната ще остане от северозапад, в Източна България временно ще се ориентира от север-североизток. Облачността ще е по-често значителна. Ще има и превалявания от дъжд, предимно слаби.

Проф. Рачев попари за времето на първия учебен ден

Минималните температури ще между 6° и 11°, по-високи по Черноморието, а максималните - между 16° и 21°.

Водещи новини

Още новини