Какво време ни очаква до края на септември

  • 16 септември 2024 09:29

  • 9880
  • 1
Какво време ни очаква до края на септември
© Pixabay

Доста прохладно започва първият учебен ден с температури в повечето райони между 6 и 11 градуса. В Югоизточна България и по Черноморието са малко по-високи - до 15-16 градуса. Но като цяло облачността от запад започва да се разкъсва и да намалява. Все пак оставаме в циркулацията на циклона, който носи този хладен, студен въздух и много валежи в Централна и Западна Европа.

Това каза в студиото на "Денят започва" синоптикът Анастасия Стойчева от НИМХ.

"Центърът на този циклон сега се намира над северозападните райони на Балканите и през следващите дни ще се изнася на запад, т. е. има ретроградно движение. Това е един много обширен, добре организиран, мощен циклон, който причинява валежи с огромни щети в Централна Европа", поясни тя.

По отношение на времето у нас през цялата седмица сутрин ще е по-хладно. От вторник минималните температури ще се повишат, ще има по-често значителна облачност, а по-значителни валежи се очакват към сряда и петък на повече места в страната, освен в планинските и в източните райони.

Днес най-голяма е вероятността за валежи в Югоизточна България. В останалата част от страната прохладно време, но в повечето райони почти без валежи.

"Най-засегнати от циклона "Борис" са Централна Европа, Полша - южните райони, значителни валежи има в Чехия и Словакия. През следващите дни значителни валежи ще има в Италия и по Адриатическото крайбрежие на Балканите. Днес в Австрия ще има много валежи и то значителни количества - над 50 литра на кв. метър, на места дори и над 100 литра на кв. метър. В част от Алпите ще продължи да вали сняг и там ще се натрупва значителна снежна покривка", поясни Стойчева.

Какво време ни очаква днес

В много райони на Чехия, на Словакия, на Унгария, северозападните райони от Балканите количеството на валежите е 25-50 литра на кв. метър, добави тя.

У нас валежи се очакват около 27-28 септември. Но като цяло през втората половина на септември температурите ще се повишат. През следващите 10 дни не се очакват толкова ниски температури, за да се образуват и слани. Ще има температури между 20 и 25 градуса, но ще има и валежи в много райони, каза още Анастасия Стойчева.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
9880 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.09.16 | 15:23

1
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк----> use.my/estoy

Добави коментар

Водещи новини