Код оранжево: Сериозна валежна обстановка предстои в близките дни

pixabay
share

 

Сериозна валежна обстановка предстои в близките дни. Очакванията са за сумарни количества на места до около 50-60 литра на кв. метър, а в Родопите и прилежащите райони са възможни и над 100 литра на кв. м. В следобедните часове започналото от запад увеличение на облачността ще продължи, но на изток ще остане слънчево. Максималните температури ще са между 27° и 32°, в София - около 27°, на морския бряг - от 24° до 27°.

Още през нощта в западните райони, а утре и в Централна България, ще бъде с валежи, на много места значителни, с предупреждение от втора степен, код оранжево, в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян. Ще има и гръмотевична дейност. Ще бъде и ветровито. Максималните температури утре ще са в широк диапазон – от около 20° в западните райони, където с умерен северозападен вятър ще прониква по-студен въздух, до около 30° в Източна България, където вятърът ще остане от югоизток.

В планините утре ще бъде много ветровито, с временно силен югозападен вятър и в много райони, с изключение на масивите от Източна България, ще има проливни валежи и гръмотевични бури.

С валежи, на места придружени от гръмотевици и значителни по количество, ще бъде утре и в по-голямата част от Балканите, с изключение все още на източните и южните райони от полуострова. Причината – студен атмосферен фронт, който ще премине и през нашата страна.

Най-накрая ще заприлича на есен, ще има и сняг

През нощта срещу сряда значителни валежи ще има и в Централна България, а в сряда ще вали в почти цялата страна, на много места – интензивно и с локални значителни количества, с по-голяма вероятност в Централна България и в Родопската област. Очакванията са през нощта срещу четвъртък валежите да спират, най-късно, едва сутринта, в Североизточна България.

Водещи новини

Още новини