НИМХ: Има условия за градушки

Булфото (архив)
share

През нощта ще бъде ясно с временни увеличения на облачността над Североизточна България. В повечето райони ще бъде почти тихо, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).


Утре ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд над западната половина на страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските райони, ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия за градушки. Ще духа слаб до умерен вятър с източна компонента. Максималните температури ще бъдат предимно между 31° и 36°, в София - около 33°.

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и ще остане без съществена промяна.
 
По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Временни увеличения на облачността ще има преди обяд, главно по северното крайбрежие. Ще духа слаб до умерен вятър, предимно от север-североизток. Максималните температури ще са 28°-31°. Температурата на морската вода е 27°-29°. Вълнението на морето сутринта в повечето райони ще бъде 3 бала, след обяд ще отслабва.
 
В планините ще бъде предимно слънчево. В западната половина на страната ще има купеста, около и след обяд - и купесто-дъждовна облачност. На повече места в масивите в Югозападна България ще има краткотрайни валежи и гръмотевична дейност. Има условия и за градушки. Ще духа умерен вятър от изток-югоизток, по билата и върховете - предимно от север-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 27°, на 2000 метра - около 20°.
 
Във вторник сутринта над западната половина от страната ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, от Стара планина на юг - и купесто-дъждовна; там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. На отделни места явленията ще бъдат по-интензивни. Вятърът ще бъде слаб, от източната четвърт.

Дневните температури слабо ще се понижат.

В Източна България вероятността за валежи е малка, ще има повече слънчеви часове; вятърът там ще е до умерен, а температурите ще останат без съществена промяна.

В сряда краткотрайни валежи ще има отново на места в Югозападна, както и в Централна Южна България. Вятърът ще придобие северна компонента. Максималните температури ще бъдат от 27°-29° в западните райони до 35°-37° в Централна и Източна България.

Водещи новини

Още новини