Мълния запали пожара в Рила планина

  • 18 август 2024 16:02

  • 1662
  • 0
Мълния запали пожара в Рила планина
© Getty images (архив)

Мълния е запалила пожар край Помпено-акумулираща водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) "Калин" в Рила планина, съобщиха за БТА от противопожарната служба в Кюстендил. Язовирът е най-високият на Балканите и е на около 2400 м височина. Пожарът не е голям като площ, но е труднодостъпен, каза комисар Светослав Георгиев - директор на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

По-рано днес от Природен парк "Рилски манастир" разпространиха съобщение, в което се казва, че поради възникнал пожар в района на връх Калин, пътят от село Пастра до хижа "Чала" (под язовир Калин) ще бъде затворен.

Пожар избухна в природен парк "Рилски манастир"

От дирекцията призоваха за внимание, защото високите температури и проявата на небрежност при паленето огън в горите създават реална опасност за възникване на пожари, които да застрашат живота на хората, да унищожат ценна растителност и гори, както и местообитания на редица животни.

В момента на мястото на пожара има екипи на горското стопанство в Рила и противопожарната служба. По данни на пожарникарите, пожарът е възникнал снощи, при гръмотевична буря. За него е сигнализирано тази сутрин.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1662 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини