Синоптик: През новата седмица ще има червен код за високи температури

Pixabay
share

Оранжев код или предупреждение от втора степен издаде Националният институт за метеорология и хидрология за днес.

„Когато имаме продължителен период, надхвърлящ пет дни с високи температури – над климатичната норма, минаваме във втората степен за предупреждение – оранжев код“, обясни в „Тази събота“ синоптикът Анастасия Стойчева.

„Температурите и днес ще са съизмерими с тези вчера – в повечето райони ще бъдат между 34 и 40 градуса. В крайните югозападни се очаква да надхвърлят 40 градуса. Това са високи за лятото температури, но са далече от екстремума – от 45,2 градуса през далечната 1916 година“, коментира още тя.

„С оглед на това, че очакваме тези температури да се задържат и през следващите пет дни – след 10-я ден ще преминем в по-високата степен, третата, по отношение на високите температури – „червен код“. Не очакваме захлаждане и в средата на новата седмица ще повишим кода на червен“, отбеляза Анастасия Стойчева.

„Юли месец е най-горещият месец в нашата страна. В края на юли са така наречените горещници, през които е и регистриран екстремума за страната. Бих казала, че температури между 35 и 40 градуса са по-скоро типични за юли у нас“, допълни още тя.

„В големия град, където има прекалено много бетон, където има малко дървета, е ясно, че това, което усещаме, е високо като стойност. Ще се доближим до 42-43 градуса, но рекорди няма да има“, посочи синоптикът

„Около 19-20 юли се очаква слабо понижение на температурите. Това през лятото е свързано с развитие на купеста облачност. Те са локални, в отделни райони явленията може да са доста интензивни, включително и придружени с градушка“, коментира Анастасия Стойчева.

Очаква ни още по-сериозна гореща вълна

По думите ѝ в северозападната част на Европа се оплакват, че все още нямат лято.

Водещи новини

Още новини