Снежен ад и днес. Карайте внимателно! (обновена)

Булфото
share

Времето над страната днес ще бъде облачно със снеговалежи, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към Българската академия на науките, предаде БТА.

Само в крайните югозападни и източни райони ще вали дъжд и сняг. Най-интензивни ще са валежите преди обяд. В Предбалкана и в Родопската област се очакват значителни количества, до 70-80 л/кв.м.

Ще духа слаб, в източната половина от страната умерен до силен североизточен вятър и ще има условия за виелици и навявания. Максималните температури ще са между 0 и 5 градуса по Целзий, в крайните югозападни райони и по морския бряг - малко по-високи. В София - около 0 градуса. Атмосферното налягане ще бъде по-високо от средното за месеца и през деня ще продължи да се повишава.

Над Черноморието също ще бъде облачно с валежи, предимно от дъжд. Ще духа силен и бурен североизточен вятър. Максимални температури - между 5 и 7 градуса. Температурата на морската вода е 6-8 градуса. Вълнението на морето ще бъде 4-5 бала.

В планините ще бъде облачно със валежи от сняг, най-интензивни и значителни в Родопите. Ще духа силен и бурен източен, по най-високите върхове на Рила и Пирин - югоизточен вятър. Максимална температура на 1200 метра - минус 4 градуса, на 2000 метра - около минус 7 градуса.

Червен код е обявен в три области на Южна България. Опасното време е в сила за областите Смолянска, Кърджалийска и Хасковска. Там отново се очакват значителни снеговалежи с количества около 60-80 л/кв.м. Ще духа умерен временно силен северен вятър, ще има условия за виелици и навявания. В 10 области на Централна и Северна България е обявен оранжев код за силни снеговалежи и виелици. Кодът е в сила за областите Монтанска, Врачанска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Търговищка, Разградска, Пазарджишка, Пловдивска и Старозагорска.

АПИ напомня на шофьорите, пътуващи на територията на област Смолян да бъдат задължително с вериги, съобщиха от агенцията. Ограничено е движението на товарните автомобили по републиканските пътища в областта.

Път III-842 Юндола-Белово е затворен за движение на МПС поради паднали дървета, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

Път I-5 Хасково-Кърджали, II-59 Ивайловград-Кърджали, III-507 Хасково-Мост-Чифлик-Кърджали и III-554 Харманли-Симеоновград-Гълъбово са затворени за движение за тежкотоварни автомобили над 10 т., съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

От МОСВ предупредиха, че нивата на реките ще се покачват.

Водещи новини

Още новини