Бойко Найденов става и.д. главен прокурор?

share

Преизбраният директор на Националната следствена служба Бойко Найденов най-вероятно ще бъде и.д. главен прокурор до излъчването на новия обвинител №1 през февруари догодина, твърди "Труд", позовавайки се на свои източници.

И в момента Бойко Найденов е зам.-главен прокурор по разследването. С по-малки шансове да изпълнява длъжността бил един от другите зам.-главни прокурори - Валери Първанов.

Днес Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да задейства процедурата за избор на наследник на Борис Велчев, който бе назначен за конституционен съдия от президента. Според закона процедурата се открива не по-рано от шест месеца и не по-късно от три от изтичане на мандата на обвинител №1. Борис Велчев встъпи в длъжност на 23 февруари 2006 г.

Председателят на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров, за когото се твърди, че е харесван от управляващите, е най-спряган за главен прокурор, но от надпреварата не е отпаднал и Бойко Найденов, твърдят още източниците на "Труд". Според запознати ГЕРБ могат да разчитат твърдо на 18 гласа от общо 25-членния състав на новия Висш съдебен съвет.

Водещи новини

Още новини