Надзирателят, дал мобилен телефон на затворник, е невинен

share

Районният съд в Разград се оневини надзирателят, който бе подсъдим  заради внасянето на мобилен телефон в затвора. Пред съда бе изправен бившият служител на ОЗ”Следствени арести” Павел Гърков. Още, когато по анонимен сигнал започнала разследването надзирателят сам напуснал поста си.

Самият арестант свидетелства по делото, че през пролетта на 2010 г. приятелката му, а не служителят на реда, е внесла в ареста GSM-а. Това станало по време на свиждане, в помещението имало двама полицаи, сред които не бил подсъдимия, те обаче не видели как арестантът Димитър Александров се пресегнал през решетката и взел от джоба на младата жена апарата. Освен Александров от телефонна провеждали разговори тримата му съкилийници в ареста в Разград, както и затворници от Белене. Апарата осъденият за множество кражби мъж пренесъл между Разград и Белене в слабините си.

Обвинението срещу Гърков бе за военно престъпление, заради това, че като длъжностно лице е превишил властта си. Според обвинението, предоставяйки телефон на Александров, надзирателят му е дал възможност да разговаря с приятелката си и да направи опит да осуети разкриването на обективната истина по процеса за кражби. След няколкомесечно разследване Александров признава извършването на престъпленията, сключва споразумение с прокуратурата и получава наказание от 1 година и 3 месеца лишаване от свобода. Излежава ги в затвора в Белене, където продължава да говори по телефона. Апаратът не е открит по време на разследването.

Районният прокурор Любомир Георгиев обяви, че ще протестира оправдателната присъда пред следваща инстанция – Окръжен съд-Разград.

Водещи новини

Още новини