Главният прокурор поиска да се забави стартът на специализираните структури

Булфото
share

Това каза главният прокурор Борис Велчев пред журналисти след заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС), на което бяха избрани Борислав Сарафов и Светлозар Костов за ръководители на Апелативната специализирана прокуратура и Специализираната прокуратура.


„Борислав Сарафов успя да „адресира спецификата на работата, която му предстои да върши”, а презентацията на Светлозар Костов беше интелигентна и съществена”, каза Велчев.

По думите му - бъдещите кадри в специализираните прокуратурите трябва да бъдат допълнително обучени.

„За съжаление, кандидатите за първоинстанционните прокуратури са преди всичко от районните прокуратури. Районните прокуратури нямат компетентност да се занимават с дела за организирана престъпност. Практически опит по тази сложна материя колегите няма откъде да имат”, каза главният прокурор. По думите му - за това е необходимо технологично време.


„Необходимо е да се отложи влизането в сила на специализираните структури поне до Нова година. Сезирал съм премиера и министъра на правосъдието миналата седмица за проблема, но отговор все още няма. Създаваме нещо, което не е съществувало в българската държава - специализирани прокуратури, базирани в София, но които имат компетентност на територията на цялата страна. Това е настина голямо предизвикателство, което трябва да бъде осмислено. Мисля, че и двамата прокурорски кандидати се представиха добре”, каза още главният прокурор.


„По-важна е квалификацията на хората. Те имат нужда от обучение. Надявах се на друг профил на кандидатите”, каза Велчев. Той допълни, че не е толкова важно, че кандидатите за ръководни постове в специализираните прокуратури са малко.


Борис Велчев каза още, че няма да подкрепи номинацията на Росен Русев за ръководител на Апелативния наказателен специализиран съд.

Водещи новини

Още новини