Бивш шеф на антимафиоти наричал бизнесмен "шефе"

share

Бившият началник на Териториалното звено за борба с организираната престъпност във Велико Търново Орлин Тодоров системно е давал на бизнесмена Петър Христов класифицирана информация. Това стана ясно от обвинителния акт срещу Тодоров, който е изправен пред великотърновския окръжен съд с обвинение за разгласяване на държавна тайна и престъпления на служба, предаде БНР.

Като началник на антимафиотите от август 2010 година до януари 2011 година Орлин Тодоров е разпространил класифицирана информация за 6 разследвания, в които са използвани СРС-та и за акции на звеното за Борба с организираната престъпност. Тодоров подробно е докладвал на бизнесмена Петър Христов за записаните разговори на заподозрени лица и за осъществяваните операции срещу престъпни групи. Той е разпространил държавна тайна по досъдебни производства срещу престъпни групи за трафик на жени в чужбина, за източване на ДДС чрез фиктивен износ на захар, за печатане на фалшиви винетки и за групата за поръчкови убийства "Килърите".

Антимафиотът разказал подробно на бизнесмена записаните разговори между лекарите в Горна Оряховица, които бяха заподозрени за умишлено умъртвяване на бебе, както и за предстоящите арести на медиците.

Началникът-антимафиот наричал "Шефе" бизнесмена Петър Христов, стана ясно от 108-страничния обвинителен акт. От своя страна бизнесменът си позволявал в някои от случаите да препоръчва как да се води разследването и кой да бъде наблюдаващ прокурор.

Делото срещу Орлин Тодоров продължава седем дни с разпит на повече от 100 свидетели. То се гледа при открити врата, като заседанията ще бъдат закрити, когато се обсъждат поверителни материали.

Водещи новини

Още новини