Вкараха Опиц в килия без прозорец

share

В самостоятелна и изолирана от други килии с лишените от свобода в Централния софийски затвор бе въдворен иконописецът Йордан Опиц, съобщават пред в. "Всеки ден" негови близки.

Преди два дни възрастният художник бе отведен в столичния затвор от Съдебна охрана, за да изтърпи наказанието си от 5 години лишаване от свобода за убийството на опиталия се да го ограби наркоман Мариян Янчев. Йордан Опиц е настанен в просторна килия, която обаче е напълно изолирана от външния свят и дори не разполага с прозорец. Иначе тъмницата, в която е въдворен иконописецът, е оборудвана с портативен цветен телевизор.

"С Йордан Опиц работи психолог, а вчера са му правени пълни медицински изследвания. Той се оплаква от частична слепота на лявото око и от недобър слух", казва надзирател от Софийския затвор. Йордан Опиц е бил подложен на ново унижение - той не е допуснат до арт клуба към Централния софийски затвор, тъй като нямал право да твори там. Според закона, за да приет за член на арт клуба, Опиц трябвало да подаде молба в отдел "Социални дейности" и специална комисия да прецени дали той има заложби да рисува икони.

Водещи новини

Още новини