Величков от "Правосъдие за всеки": Гешев и Сарафов са инструмент

Булфото (архив)
share

Този ВСС тотално се компрометира и няма представителност. Нито парламентът, нито професионалните квоти стоят зад този персонален състав. Това заяви в интервю за БНР адвокат Велислав Величков от инициативата "Правосъдие за всеки".

"Ненормално и неморално" е точно този състав с изтекъл мандат и нулево обществено доверие да избира главен прокурор и председатели на върховните съдилища, смята той.

Следващият ВСС би работил с евентуално избраните му от настоящия състав нов главен прокурор и председател на ВАС. Правната и житейската логика се къса, подчерта той.

Адвокат Емил Георгиев за Сарафов: Една много широка, корпулентна фигура стои в сянката на този избор

Според Величков настоящият състав на ВСС действа под "външна команда и диктовка", а хаосът в съдебната система застрашава устоите на държавността.

Връщаме се към устойчив социалистически модел от съветското време, когато винаги имаше по един безалтернативен и незаменим кандидат за един пост, каза Величков относно единствената номинация за главен прокурор – на Борислав Сарафов. Той оспори подхода на правосъдния министър да не номинира друг кандидат.

Президентът беше достатъчно категоричен, че не може да приеме повторно да се случва филма "Гешев" с единствен кандидат. Оттук нататък пред него е възможността да сезира Конституционния съд, коментира Велислав Величков в предаването "Преди всички".

"Президентът е на ход. Негова е писалката накрая, когато трябва да подпише указаМоже и да не го подпише и този път, за разлика от случая при Гешев, ще има абсолютното конституционно основание да не го направи заради изтеклия мандат на Висшия съдебен съвет."

"Борислав Сарафов, както и Иван Гешев е само инструмент. Той каза пред всички български граждани, че не иска да бъде – нито кандидат за главен прокурор, нито за временно изпълняващ длъжността, категорично го заяви, на два пъти го повтори и наруши и двете си обещания.Това насочва на мисълта, че не той стои зад окончателното решение, а този, който го е поръчал. Ето тази сянка трябва да бъде отстранена, защото тя застрашава държавността и подчинява цялата държава на личните или олигархичните интереси на някоя партия или някой човек."

Годо не трябва да го чакаме. Годо не идва, посочи Величков.

"Годо е целият народ. Трябва да си вземем съдбата в собствените ръце. Когато някоя машина е блокирала, трябва да я отблокираме чрез ремонт. Ремонтът са изборите, които предстоят и по-високата избирателна активност, за да не се позволи на някой да узурпира цялата държавна власт, както очевидно иска. Хората трябва да дадат възможност за вариативност при съставяне на бъдещо правителство и при вземане на решения в Народното събрание, така че те да не зависят от една или две личности, не партии!"

Водещи новини

Още новини