Борислав Сарафов с първи думи след номинирането му за главен прокурор

Булфото архив
share

След почти година и половина като изпълняващ функциите на главен прокурор, днес получих номинацията на трима от членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в процедурата по избор на титуляр за главен прокурор на Република България. Приемам този акт най-вече като оценка за това, че в един от най-трудните моменти за прокуратурата, благодарение не толкова на мен, колкото на колегите, с които ежедневно работя, успяхме заедно да върнем институцията към нормалността и професионализма. Това каза пред NOVA номинираният за главен прокурор Борислав Сарафов. 

"Съзнавайки високата отговорност на номинацията, изразявам готовност да предложа пред Висшия съдебен съвет визията си за стратегическото развитие на прокуратурата, базирайки се на близо 30-годишен професионален опит, през който, включително от най-високо ниво, съм се запознал пряко с всички проблеми на системата. Мога да заявя, че към момента имам необходимите решения на всеки от актуалните проблеми. Разбира се, в разрешаването им ще продължа да разчитам на колегите си, с които вярвам, че можем да реформираме прокуратурата и следствените служби, превръщайки ги в защитник на интересите и правата на българските граждани", подчерта той. 

Мария Павлова с лично мнение: Борислав Сарафов има повече от три добри качества

И допълни: "Отсега мога да декларирам, че ако бъда избран за главен прокурор на Република България, ежедневно и целеустремено ще работя за възстановяване на чувството за справедливост в обществото, за налагането на принципа на върховенство на правото, политическата неутралност на институцията и защитата на независимостта на съдебната власт. И занапред в работата си ще подкрепям всеки един български прокурор и следовател, който изпълнява съвестно и отговорно професионалните си задължения, проявявайки разбиране и съпричастност към всеки житейски казус. Отлично разбирам изключително тежката задача прокуратурата да получи това обществено доверие, което заслужава, и съм готов да работя за това". 

Водещи новини

Още новини